Failed

Failed

Goedsmoeds stap ik op mijn fiets en rij in het donker de nieuwe werkdag tegemoet. Ja, ik heb er eigenlijk wel zin in. Vandaag ga ik weer verder met mijn Project. Al wekenlang houdt dit Project, een upgrade van allerlei databases, mij bezig. Vandaag de volgende stap.

Mijn kantoorgebouw bestaat vooral uit grote ruimten met bureaus, afgescheiden door vergaderkamers en stilteruimten. Wel mooi ingericht overigens hoor. Met vooral de kleuren groen op de grond en het meubilair. Dat zou rustgevend moeten zijn.

Bij de uitleg van mijn diagnose kreeg ik sterk het advies om meer gebruik te maken van de stilteruimten om rustig en geconcentreerd te kunnen werken. Het druist tegen mijn verstand in om als een soort kluizenaar tussen de collega’s te leven. Het druist niet tegen mijn gevoel in. Maar jarenlang heeft mijn verstand het gewonnen van mijn gevoel want het verstand zegt dat je sociaal moet zijn.Je moet vooral gezellig zijn.

Nu ga ik er toch maar wat meer aan toe geven, aan mijn gevoel en aan het dringende advies om alleen te zitten.

Ik installeer me dan ook in een stilteruimte met een bakje koffie en mijn oortjes waarop rustige muziek te horen is. Nu gaat het goed komen met mijn Project. En al vrij snel zit ik met mijn gedachten en mijn volledige concentratie in de upgrade. Maar ook komt vrij snel het resultaat van de eerste poging: failed.

En zo ook de pogingen twee t/m acht. Failed.

Wanneer er tussendoor af en toe een collega voorzichtig mijn privé-kantoortje binnenstapt dan verkramp ik van binnen. Ik heb maar één ding op mijn netvlies en dat is mijn Project. Maar ik moet geregeld al mijn sociale vaardigheden bij elkaar rapen en mijn aandacht richten op de collega. De collega die met een vraag bij mij komt die ik vanuit mijn functie als ICT-er moet beantwoorden. En dat doe ik dan uiteraard ook. Maar af en toe komt ook die collega binnen die denkt even een praatje te moeten maken omdat hij daar zin in heeft. Ik heb daar geen zin in. Ik heb mijn Project. Want dan moet ik alles loslaten en proberen om te luisteren en te communiceren met hem terwijl mijn gedachten totaal ergens anders zijn. Ik probeer mijn gezicht niet te laten verraden wat ik van binnen voel. Hopelijk schreeuwt mijn gezicht niet ‘GA WEG UIT MIJN HOKJE’ en klopt de uitdrukking erop met de vriendelijke woorden die uit mijn mond komen.

Ondertussen is het halverwege de middag en is er van mijn goede moed niet veel meer over. Maar ik moet en zal de oplossing vinden!

Uiteindelijk na de vijftiende poging met het resultaat failed geef ik het op voor vandaag.

Ik voel me erg moe en failed als ict-er.

Fietsend naar huis probeer ik nog wat gedachten op een rijtje te zetten, maar dat lukt nog niet erg. Het failed gevoel blijft.

Aan tafel worden er wat verhalen verteld wat iedereen vandaag heeft meegemaakt. Ik ben stil, dat merk ik zelf ook wel, ik heb niet de puf om echt aan het gesprek deel te nemen. Mijn hoofd zit nog bij het Project.
Mijn vrouw kijkt me vragend aan of er iets is en daarop geef ik aan dat ik moe ben. Het woord schakeltijd wordt door haar in de groep gegooid. Schakeltijd; dat hebben we geleerd rondom de uitleg van autisme bij mijn jongste dochter. Dat is tijd die nodig is om alles op een rijtje te zetten en te schakelen tussen diverse activiteiten. Ze begrijpen nu dat ik ook vaak schakeltijd nodig heb, zoals nu. Maar ze weten niet dat ik gefaald heb en dat ik daarom moet schakelen.

Dan vraagt mijn dochter of ik haar wil helpen met iets voor school. Ik moet nu sneller schakelen en bovendien in een hogere versnelling. Mijn dochter heeft me nodig en dat gaat boven alles, ook boven mijn eigen schakeltijd.
Samen klaren we het klusje voor school en uiteindelijk is ze heel tevreden met het resultaat. En ik eigenlijk ook. Ik ben blij voor haar en voel me niet meer mislukt. Nee, ik voel me geslaagd als vader.

Dit was het leermoment van deze dag; ik moet bewust loslaten wat mij in zijn greep houdt (het Project) en beseffen wat uiteindelijk echt belangrijk is: de dierbaren om mij heen.

Morgen weer een dag.
Opnieuw werken aan het Project, opnieuw trial and error en misschien uiteindelijk met het resultaat Upgrade Succeeded.

Mijn dochter is blij.
Vandaag is al met al toch geslaagd.

0

 

Reacties: 2

 1. Edo van de Schootbrugge Sjantje schreef:

  Op een of andere manier kan ik je bericht niet liken, wat ik graag wel had gedaan. Ik vind dat je een fijne manier van schrijven hebt en het is zoo herkenbaar. Vandaar dat ik nu bij het begin begin. Net na de diagnose denk ik? Ik heb nog geen diagnose (wachttijden). Hoe dan ook, ik ga zeker meer van je lezen!

  Fijn om te zien dat ik niet de enige ben!

  +1
  • Inderdaad was dit net na de diagnose geschreven, vanaf dat moment wilde ik graag delen wie ik in werkelijkheid was…
   Ik heb jouw site ook ontdekt, zeker zo boeiend en minstens zo herkenbaar.

   Succes met je diagnose-traject!

   Zal nog eens kijken naar die likes; wie weet hoeveel ik er al misgelopen ben… (autistisch grapje 😉 )

   0

Leuk wanneer je een reactie geeft!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.