Een zaterdagmorgen

Een zaterdagmorgen

Zo maar een zaterdagmorgen, deze morgen.

Lekker uitgeslapen dit keer, beetje bijgeslapen. Was ook eigenlijk wel nodig na deze drukke week. Een week met van alles en nog wat, een week die niet in de top tien van fijnste weken komt te staan. Op het werk liep het niet zo lekker, veel te doen en maar weinig resultaat. Erg vermoeiend en energie slurpend.

Ook nog eens te laat naar bed gegaan meestal. Want dán kom ik pas tot ontspanning, aan het einde van de avond als er echt niets meer hoeft. En dan is het zo weer twaalf uur, half één. De wekker gaat vervolgens een kleine zes uur later…

Zodra ik wakker word op deze zaterdagmorgen probeer ik te denken aan wat er op het schema staat voor vandaag. Niets eigenlijk. En van alles eigenlijk. Er is zoveel wat ‘moet’, of beter nog, wat ‘eigenlijk’ moet.

De huisarts heeft me al meermaals verteld dat ik voor de ontspanning leuke dingen op moet zoeken. Iets waar ik energie uit haal. Maar als er nog zoveel andere dingen zijn die ook moeten, dan is de echte ontspanning vaak ver te zoeken. Ook al doe ik wel dingen die ik leuk vind zoals schrijven bijvoorbeeld, dan nog voelt het niet echt ontspannen.

Altijd dat gevoel dat iets moet

Het is rustig in huis, oudste dochter is werken en mijn vrouw is een dagje uit met haar koor. Alleen de hond en mijn jongste dochter zijn aanwezig. Ik kom beneden na een verfrissende douche en word begroet door hond en dochter, ook in die volgorde waarbij de hond meer enthousiasme toont dan dochter. Een rustige zaterdagochtend.

Op het aanrecht zie ik de afwas staan. Pfff… daar begint het al; de afwasmachine moet eerst nog leeg. En daarna moet hij weer ingeruimd worden. Het hoort er nu eenmaal bij. Straks maar doen, eerst komt het wekelijkse zaterdagmorgen bezoek van mijn vader van 83. Fijn dat hij er nog is en dat we samen dit kunnen doen. Maar ook is het een moeten want het staat wel op het wekelijkse lijstje, is het onderdeel van het ritme.

De hele tijd is mijn hoofd bij de administratie van de kerk waar ik ook echt mee aan de slag moet. Heb al een paar dagen niets aan gedaan en er is altijd wel iets te doen. Het maakt me onrustig, geen zin in.

Als vader weg is ga ik samen met dochterlief de afwasmachine doen. Ok, eerste ding is afgestreept.

Nu maar aan de administratie van de kerk. Ik open de mailbox en wacht met spanning af hoeveel mailtjes daar weer in zitten. Veel mailtjes = veel werk. Het valt mee dit keer. Nou ja, snel maar de slag dan. Na een halfuurtje is het meest dringende alweer gedaan. Ook weer afgestreept van het lijstje, geeft iets rust. Hoewel ik nog veel meer eraan zou kunnen doen, maar niet nu. Ik wil nu niet. Uitstellen dan maar.

Eén van mijn hobby’s is mijn zoutwateraquarium. Het is ook mijn trots. Soms. Dat komt met vlagen en tijdens zo’n vlaag is dat bijna het belangrijkste wat er is, dat aquarium. Als de vlaag weer is overgewaaid dan is het aquarium weer zo’n moeten-ding. Zoals nu dus. Ja, ik vind het nog steeds mooi maar ik heb nu zo geen puf om hem schoon te maken; de pompen eruit en daarna weer erin (uiteraard), glas schoonmaken enz. Maar ja, het moet. Straks maar doen. Nu nog niet.

De tuin; ook zoiets. Eigenlijk zou ik daar vandaag nodig mee verder moeten gaan zodat de sporen van de winter uitgewist worden. Ach, kan volgende week ook nog, het is nu geen mooi weer. Ik heb nu geen zin. Nu nog niet. Heel misschien later vanmiddag, na het aquarium.

Leeg

Ik probeer te bedenken wat ik zou willen doen vandaag als de moeten-dingen klaar zijn. Het blijft stil in mijn gedachten. Ik voel me vol en leeg tegelijk.

O ja, ik moet dus leuke dingen doen volgens de huisarts. Ja, dit schrijven vind ik leuk. Het leidt me af en geeft me energie. Maar de dag is nog lang. En het schrijven is zo weer klaar.

Dus op dit moment is het moeten of niets.

Nou ja, eerst maar wat klusjes doen. Hopelijk wordt mijn hoofd daarna wat leger en heb ik weer zin in iets, wat dan ook. Voorlopig wordt mijn hoofd langzaamaan eerst nog gevuld met hoofdpijn.

Zo maar een zaterdagmorgen.

0

 

Geen reacties

Leuk wanneer je een reactie geeft!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.