Deel 1: Wanneer onderzoeken?

Deel 1: Wanneer onderzoeken?

Met mijn collega maak ik regelmatig grapjes over autisme wanneer hij bijvoorbeeld iets ‘autisme-achtigs’ doet ( voor de duidelijkheid: hij heeft dus geen autisme en is ook op de hoogte van mijn diagnose). Dan gooi ik het woordje ‘autist’ over de schutting waarna ik vanzelf weer een reactie krijg dat hij niet de autist is. Dit soort momentjes maken het onderwerp luchtig en bespreekbaar.

Dingetjes

Afgelopen week was er ook weer zo’n moment en vroeg hij: “Wanneer ga je eigenlijk testen op autisme?”. Mijn antwoord was dat je dit doet wanneer je (of je omgeving) veel last hebt van bepaalde gedragingen of eigenschappen van jezelf en je er maar niet achter kunt komen waar die problemen en moeiten vandaan komen. Zijn vraag kwam voort uit de gedachte dat zijn dochter af en toe ook wat ‘dingetjes’ had wat hem soms aan autisme doet denken. Ik wilde hierover nog verder praten met hem maar er kwam al weer een andere collega tussendoor en het onderwerp verdween weer van tafel.

In één van mijn eerste blogs schreef ik dat ik nog zou terugkomen op mijn geschiedenis, op weg die ik heb afgelegd waartoe ik zover ben gekomen om me te laten testen op autisme.

De weg naar de diagnose

In de blog categorie ‘De weg ernaar toe’ zal ik een aantal blogs over mijn verleden schrijven met daarin de problemen die ik tegenkwam op mijn pad.

Want het mag duidelijk zijn; je gaat niet zomaar naar een specialistische (hulp)organisatie om je te laten testen op autisme. Wanneer je als niet-wetende-autist bij een (huis)arts of therapeut komt zal veelal in eerste instantie gedacht worden aan oorzaken zoals depressie, overspannenheid, burn-out, angsten (zowel heel specifiek of juist generiek) etc. Daardoor krijg de hulpvrager wel hulp maar de echte oorzaak ligt nog niet bloot. En de hulp is dan vaak niet toereikend waardoor de persoon nog dieper wegzinkt in het moeras van vragen en onzekerheden.

Zo is het bij mij wel gegaan. En van die reis wil ik een aantal dingen proberen te vertellen.

Mocht een lezer vragen of opmerkingen hebben dan kan dat als reactie op het blog of door een mail te sturen naar edo@autifully.nl

 

Geen reacties

Leuk als je een reactie geeft!